Äntligen börjar det närma sig en ny säsong med träningar längs stigarna!
Vi välkomnar barn och ungdomar äldre än 6år (vissa undantag kan göras i samråd med ledare i klubben) samt vuxna nybörjare eller helt enkelt den som vill vara med och träna på tekniken och få ta del utav gemenskapen. Om barnet är under åtta år så MÅSTE en förälder vara beredd att följa med barnet under träningen de första gångerna, antingen på lämplig cykel eller till fots (räkna med att få springa!). Många föräldrar undrar ifall det är ok att vara med sitt barn på träningen och själv cykla och det är det absolut!
Föranmälan för terminen är obligatorisk för alla (även tidigare deltagare). Anmälan sker till info@balstack.se (ange namn, ålder på deltagaren samt kontaktuppgifter till vuxen) och glöm inte heller att lösa medlemskap.
(det är ok att komma och prova på 3ggr innan man betalt för medlemskap).
Terminen startar den 15 april.
Gruppindelning
Vi delar in barnen i grupper och eftersträvar teknisk/fysisk jämnhet i gruppen före åldersindelning eller att bästa kompisen är i samma grupp. Alla får ut mer av träningen om hela gruppen åker i ungefär lika hastighet i skogen. För att kunna erbjuda en passande träningsnivå för ungdomarna måste de vara införstådda med att de kan komma att flyttas mellan grupperna. Informera gärna barnen om detta!
Vid brist på ledare kan grupper slås ihop, men vi har för avsikt att inte ställa in.
De grupper vi i dagsläget har är följande:
· Grön – Nybörjare, barn (ca:6-8år) OBS! Endast måndagar kl:18:00-19:30 ( vi återsamlas kl 19:00 för de som vill avsluta tidigare)
· Blå – Erfarna barn (ca:8-10år)
· Röd – Avancerad (11år och uppåt samt vuxna nybörjare)
· Svart – Avancerad + (ungdomar och vuxna med erfarenhet som vill ha lite mer fart och utmaningar)
· Tjejgruppen – Grupp endast för tjejer (minst 13år men absolut ingen övre gräns).
Det är den generella indelningen, vi ser till att alla får rätt typ av utmaning efter deras förmåga. Vi kommer att försöka ha samma ledare för varje respektive grupp, men det kan ändras från gång till gång beroende på hur det ser ut med ledare.
Plats och tider
Måndagar kl:18:00-19:30 så samlas vi i Bålsta / Vibyspåret (vid utegymmet)
Torsdagar:18:00-19:30 tränar vi på lite olika platser och kommer att framgå i kallelsen som skickas ut men infon kommer även att finnas i Bålsta Ck´s facebookgrupp under evenemang så man kan se några veckor framåt var vi kommer att vara. OBS! Grön grupp tränar inte på torsdagar!
Då transport till träningen kan ske via cykel-/gångvägar är det viktigt att vi visar respekt för gående, m.a.o. vi cyklar lugnt och på led när vi transporterar oss.
Utrustning!
Av säkerhetsskäl ställer vi ett antal krav på utrustningen. Vi uppmanar alla föräldrar att kontrollera utrustningen innan varje träningstillfälle.
Hjälm är obligatoriskt (för både barn och vuxna), hjälmen ska vara hel och oskadad, det är vår viktigaste skyddsutrustning. Remmar och spännen ska vara justerade så att hjälmen sitter ordentligt. Inga kepsar under hjälmen. Vi rekommenderar även glasögon (behöver inte vara cykelspecifika men ska skydda ögonen från kvistar, grenar)
En cykel avsedd för skogscykling rekommenderas. Följande krav MÅSTE uppfyllas:
● Hjulstorleken ska vara minst 20 tum, men helst 24 tum eller mer. Hjulen ska sitta fast och däcken ska vara pumpade.
● Cykeln måste ha två fungerande bromsar. Fotbromsar tillåts ej då de både är en säkerhetsrisk och hämmar tekniken. Bromshandtagen måste vara justerade så att barnen kan nå dem lätt.
● Styrändarna får inte vara öppna, utan det måste sitta "ändpluppar" i dem. Styrändarna brukar vara väldigt vassa och ett fall på en sådan kan resultera i otäcka skärsår.
● Styre och styrstam ska sitta fast ordentligt.
● Växlar ska vara justerade. Om de inte är justerade finns det risk för att kedjan hoppar och vi ledare spenderar hellre tid på cykling än att åtgärda sådana problem.
● Inga lösa delar så som lås eller stöd får förekomma. Sitter något löst ska det fixeras med t.ex. buntband, tejp eller liknande.
● Skosnören ska vara ordentligt knutna och inte vara för långa, annars kan de linda upp sig på pedalerna och orsaka olyckor.
Andra saker som inte är absolut nödvändiga men som kan vara bra är:
● Handskar - ger grepp och lite skydd mot skrapsår.
● Extra slang (i rätt storlek) är bra att ha ifall punktering inträffar.
● Vatten, i flaska som sitter i flaskställ på ramen eller i vätskeryggsäck
Skada/olycka:
Se till så att din hemförsäkring täcker en eventuell skada.
Svenska cykelförbundet erbjuder även några olika alternativ som t.ex motionsförsäkring eller tävlingslicens där försäkringen ingår, mer info finns här: https://scf.se/forbundet/
Den som tränar ska ha ett synligt mobiltelefonnummer till anhörig ifall vi behöver komma i kontakt med denna om något skulle hända under träningen. En klisterlapp på baksidan av hjälmen eller liknande går utmärkt.
Tävling
Vi hoppas på att flera vill testa på att tävla, vi ingår i Upplands cykelförbund som är arrangörer utav upplandscupen i MTB där en utav deltävlingarna går på vår hemmabana i Viby. Mer info hittar ni här: http://www.smack.se/mtb-
Tränare/ledare
Vi är ständigt i behov av nya tränare/ledare och uppmanar alla föräldrar som är med ute på stigarna att förstärka tränargruppen.
Vårens träningstillfällen kommer att planeras på förhand vilket innebär att det inte kommer att krävas särskilt mycket förberedelser inför ett träningspass. Det ställs inte heller några krav på att man som tränare måste leda en grupp det första man gör. Vi ser gärna fler “stödledare” som inte tar ledarrollen men som är införstådda i planeringen av träningspassen och kan hjälpa till med att bl.a. hålla ordning på barnen / ungdomarna och ta hand om ev. praktikaliteter. Har ni frågor så är det självklart bara att höra av sig till oss på info@balstack.se